Teksti: Henrietta Karjalainen


Maailman onnellisimman opiskelijan matka on edennyt siihen kohtaan, että seuraavaksi pääsimme kurssilla ymmärtämään, kuinka ihminen on muiden ympäröimä laumaeläin sekä kuinka menneisyytemme vaikuttaa siihen, millaisia olemme tänä päivänä. Luentokerta 12.10. oli jälleen onnistunut kokonaisuus, kiitos tällä kertaa puhujavieraidemme Marko Jantusen sekä Anu Kuhmosen.

Tiedättekö, joskus vaan on niitä puheenvuoroja ja luentoja, joista jää harvinaisen kirkkaasti ydinviesti mieleen. Entinen huippujääkiekkoilija, nykyinen päihdetyön ammattilainen Marko Jantunen vei omakohtaisella tarinallaan yleisön melkoisen pysäyttäviin tunnelmiin. Markon rohkeus kertoa oma tarinansa ”läpi helvetin” oli kuultavaa, jota jokaisen pitäisi kuulla. Marko kertoi, kuinka päihderiippuvuudesta muodostui hänelle elämää väärään suuntaan vievät kahleet. Näin ollen hänen elämänsä historiaa värittää mustilla sävyillä addiktio sellaiseen, joka vie elämästä pois aidot tunteet ja ilon. Myös kykenemättömyys olla se ihminen, joka hän olisi kaikesta huolimatta halunnut olla, riipaisi Markon tarinassa. Onneksi elämän suuntaansa voi kääntää, jos vaan tahtoo tarpeeksi paljon tehdä töitä sen eteen. Tämän oli Marko omalla kohdallaan todennut, ja tahdon sekä kovan työn tuloksena tänä päivänä Marko on onnellinen ihminen ymmärtäen mistä aito, vilpitön onnellisuus parhaimmillaan syntyy. Markon itsetuntemus on lisääntynyt ja identiteetti kirkastunut.

Marko Jantunen kertoi elämäntarinaansa.

Marko kiteytti puheenvuoronsa päätteeksi, että voimme olla onnellisia, kun meillä on hyvä olla itsemme kanssa. Se siis edellyttää itseensä tutustumista ja itsensä tuntemista. Kuka olen, mitä haluan, miksi haluan? Marko kannusti opiskelijoita ottamaan vastuun itsestään eli itse kutakin ottamaan vastuun ”oman osakeyhtiösi” eli sinun itsesi hoitamisesta. Lisäksi esiin nousi vahva kannustus sen miettimiseen, mihin aikaansa täällä maailmassa haluaa käyttää.

Muutos olen minä. Mä johdan tätä laivaa. Aikaa emme voi ostaa. Tämä on elämä, joka lyhenee.

Marko jantunen

Markon pysäyttävän puheenvuoron jälkeen päästimme estradille asiantuntijapuhujaksi sosiaalipsykologi, valmentaja Anu Kuhmosen. Anu kertoi Markon puheenvuorosta eteenpäin jatkaen, että riippuvuudet monen muun ohella ovat esimerkkejä asioista, jotka vahvasti vaikuttavat ihmiseen, ja niillä on merkitystä ihmisen identiteettiin sekä myös sosiaaliseen elämään. Ihminen on sosiaalinen laumaeläin, jonka identiteetti rakentuu sosiaalisessa vuorovaikutuksessa. Lauma tai tutummin sanottuna ryhmä, porukka, poppoo tai ”muut meikämandoliinit kuin meikämandoliini itse”, johdattaa yksilöä niin hyvässä kuin välillä huonossakin. Tämä voidaan ihan hyvin huomata vaikka riippuvuuksien kohdallakin. Anu nosti esille, että harvemmin tulemme edes oikeasti ajatelleeksi, kuinka paljon muut ihmiset ja sosiaalinen ympäristö rakenteineen vaikuttavat käyttäytymiseemme. Mutta kun oikein alamme tätä ajatella, voimme huomata, että loppujen lopuksi harvassa ovat ne asiat, missä meihin ei muiden toimesta vaikuteta edes jollain tasolla.

Anu Kuhmonen puhui sosiaalisesta todellisuudesta ja sen rakenteista sekä vaikutuksesta minuuteen.

Elämme sosiaalisessa todellisuudessa, jonka yhteistä tarinaa kirjoitamme yhteisesti. Siihen kuuluu jokaisen yksilön oma tarina, joka vaikuttaa tuohon yhteiseen kokonaisuuteen, mutta yhteinen kokonaisuus vaikuttaa myös yksilön tarinaan. Anu painotti, että itsetuntemuksessa tärkeää onkin huomata, miten sosiaalinen todellisuus näkyy yksilön omassa elämässä. Tämän ymmärtäminen vahvistaa itsetuntemusta ja luo parempia edellytyksiä myös itsensä johtamiselle.

Tunnista sinuun vaikuttavat sosiaaliset ilmiöt. Tunnista oma osuutesi sosiaalisissa ilmiöissä. Voit sitten paremmin valita mihin lähdet mukaan ja voit myös omalla käyttäytymiselläsi ohjata ilmiöitä parempaan suuntaan.

anu kuhmonen

Menneisyytemme on mennyttä, jossa ei liikaa kannata rypeä. Menneisyydellä on silti tärkeä rooli, sillä se on muovannut meistä juuri niitä ihmisiä ja persoonallisuuksia, joita olemme tänä päivänä. Itseään tunteva ja johtava ihminen ottaa menneisyydestä opit ja suuntaa nykyhetken kautta tulevaisuuteen. Ja ottaa matkalleen mukaan sosiaalisen ympäristönsä hyvän tuen sekä antaa itse omaa tukeaan muille.