Teksti: Henrietta Karjalainen


Maailman onnellisin opiskelija -luentosarjan matka jatkui 28.9.2022 ihmisen persoonallisuutta käsittelevällä aihepiirillä. Viime viikon loistavan aloitusluennon jälkeen yleisö löysi hyvin tiensä jälleen luentosaliin. Yhtä lailla kuin viime kerralla, myös tällä kertaa oli havaittavissa innostunutta kuhinaa. Mitä pian päästäänkään oivaltamaan?

Persoonallisuus-teemaan omakohtaisilla ajatuksillaan yleisön johdatti tällä kertaa persoonastaan tunnettu Sointu Borg. Soinnun inspiroivassa puheenvuorossa korostui itsetuntemuksen, itsevarmuuden sekä itsekunnioituksen tärkeys. Miksi väkisin vääntäen tekisit itsestäsi sellaisen tyypin, joka et aidosti ja oikeasti ole, vain siksi, että jotkut muut ihmiset tai ympäristö ympärilläsi haluaisi sinun olevan tietynlainen? Sointu myös korosti, että on todella paljon merkitystä, millaista tarinaa ihminen itse itsellensä kertoo. Ei pidä antaa muiden kertoa tarinaa sinun puolestasi, vaan juuri sinä itse olet oikea kertoja tarinassasi. Omaa tarinaa voi myös aina jatkuvassa juoksussa kirjoittaa uudelleen, totesi Sointu. Aika lohdullinen ajatus tässä maailmassamme, jossa saattaa aika ajoin tuntua siltä, että aina pitäisi olla vaikeisiin kysymyksiin valmiita vastauksia sekä hurjan paljon tietoutta siitä, kuka ihminen on ja mitä hän elämältään haluaa. Keskeneräisyys on kiehtovampaa.

Pitää olla nöyrä, mutta nöyristellä ei saa. Itsetuntemus on myös itsekunnioitusta.

sointu borg

Soinnun alustuksen jälkeen estradille astui psykologi Pekka Tölli pitämään asiantuntijapuheenvuoron persoonallisuudesta. Jos ennen Pekan luentoa olimme eläneet siinä vakiintuneessa käsityksessä, että ihmiset ovat persoonaltaan joko karkeasti jaotellusti introvertteja tai ekstroverttejä, niin Pekan luento käänsi ajatuksemme uusille urille: introvertin ja ekstrovertin piirteet asettuvat jatkumolle yhtä lailla kuin ihmisiä on lyhyitä ja pitkiä – eripituisia siis – ilman että kaikki ovat joko ääripäässä lyhyitä tai ääripäässä pitkiä. Pekka myös mursi myytin siitä, että tiettyjä samoja piirteitä omaavat ihmiset olisivat samanlaisia keskenään. Että vaikkapa tunnolliset olisivat samanlaisia keskenään. Ei, eivät ole! Erilaisia piirreyhdistelmiä, joista jokainen yksilöllinen ihminen koostuu, on nimittäin niin loputtoman älyttömästi, että vastaan ei tule toista täysin samanlaista ihmistä kuin sinä itse.

Lisäksi ei ole olemassa mitään tiettyä ideaalipersoonallisuutta. Persoonallisuus ei myöskään säily täysin muuttumattomana.

pekka tölli

Pekka asiantuntijuudellaan kuittasi päteväksi sen, mitä Sointu oli oivaltanut omassa elämässään. Persoonallisuus saa kehittyä ja niin sen pitääkin. Ihminen – siis oma persoona – saa omassa tarinassaan kasvaa, muuttua, elää, kokea ja kokeilla. Huh mikä vapautus, ihmiset hyvät. Ei oteta siis liikoja paineita persoonallisuudestamme tai siitä, millaisia meidän pitäisi olla. Mutta itseämme tuntien ja omaa persoonallisuuttamme paremmin ymmärtäen kykenemme myös johtamaan itseämme paremmin ja elämään rohkeasti itsellemme mieluisaa elämää. Se on elämänhallintaa.

Sointu Borg rohkaisi opiskelijoita ottamaan oman elämäntarinan kertomisen omiin käsiin.
Pekka Tölli sai porukan oivaltamaan, että olemme kaikki ainutlaatuisia, omaperäisiä, hienoja persoonia ja hyvä niin!

Luentokerta 28.9. toteutettiin yhteistyössä LähiTapiola Pohjoisen ja Finanssi ry:n kanssa. Finanssi ry (Oulun yliopiston kauppatieteiden opiskelijain yhdistys ry) on vuonna 2022 yksi LähiTapiola Pohjoisen Hyvinvoiva Pohjoinen -lahjoituksen saajista. Lahjoitus käytetään Maailman onnellisin opiskelija -kurssin mahdollistamiseen. Kurssi edistää opiskelijoiden mielenterveyttä ja hyvinvointia.