Teksti: Henrietta Karjalainen


Maailman onnellisin opiskelija (itsetuntemus ja itsensä johtaminen) -kurssi käynnistyi 21.9.2022 Oulun yliopistolla. Tunnelmassa oli jotain todella kutkuttavaa: saliin oli kerääntynyt runsaasti innostuneita opiskelijoita ja odotukset kurssia kohtaan olivat suuret. Pystyi oikein aistimaan, että nyt ollaan uuden äärellä. Tämän mittakaavan vaikuttavaa itsetuntemuksen ja itsensä johtamisen kurssia saa toisenlaista hakea.

Uniikki kurssi, uniikit opiskelijat ja uniikit puhujat. Luentosarjan avasi kurssin opetusvastuutakin nauttiva valmentajalääkäri Lari Karjula. Kyllä opiskelijat viimeistään tässä vaiheessa huomasivat tehneensä loistovalinnan osallistuessaan kurssille, kun Lari totesi, että Maailman onnellisin opiskelija on kurssi, johon moni jo työelämässä oleva ihminen haluaisi osallistua ja jonka kokisi itselleen tarpeelliseksi, mutta työelämä ei tällaista kurssia näillä puittein tarjoa. Näin ollen opiskelijat, jotka vuonna 2022 istuvat luentosalissa oivaltamassa itsetuntemusta ja itsensä johtamista, ovat tekemässä omalle tulevaisuudelleen suurenmoisen palveluksen ja voivat hyödyntää kurssilla ymmärrettyjä asioita jatkossa omassa työelämässään. Mikä ainutkertainen mahdollisuus!

Kymmenen vuoden päästä te opiskelijat vielä toteatte työelämässä, että olipa se Maailman onnellisin opiskelija -kurssi aikanaan tärkeä, kun se auttoi lähtemään itsetuntemuksen ja itsensä johtamisen matkalle. Voi sitten sanoa tuntevansa itsensä huomattavasti paremmin kuin kymmenen vuotta sitten.

Lari karjula

Tämän ensimmäisen luentokerran tarkoitus oli luoda yleisölle yleistajuinen käsitys siitä, mitä itsetuntemus ja itsensä johtaminen tarkoittavat pähkinänkuoressa. Lari Karjulan aiheeseen johdattava puheenvuoro sytytti opiskelijoille kipinän lähteä tutkimaan ja hahmottamaan omaa elämäntarinaansa. Tässä prosessissa yhdistyy omien elämänkokemusten ja minuuden reflektointi sekä näiden pohtiminen saatavilla olevaa fiksua tietoa hyödyntäen. Onneksi on siis olemassa ihmisyyttä käsitteleviä vaikkapa psykologian maaperän teoksia ja hurjasti hyvää asiantuntijatietoa, josta on iloa ja apua reflektoinnissa sekä itsensä kehittämisessä.

Lari Karjula maalasi opiskelijoille kokonaiskuvaa itsetuntemuksesta.

Kiinnostus itsestä ja omasta tavasta elää sekä omasta elämästä vastuun ottaminen ovat itsetuntemuksen ja itsensä johtamisen ydinajatuksia. Tällä ensimmäisellä luentokerralla omakohtaisen itsetuntemukseen liittyvän tarinansa tuli opiskelijayleisölle kertomaan myös ex-nyrkkeilijä Elina Gustafsson. Elinan ajatuksia kuunnellessa pystyi käsin kosketeltavasti tuntemaan, kuinka valtavia oivalluksia hän on elämässään ymmärtänyt. Erityisesti Elinan viesti opiskelijoille oli se, että elämää kannattaa elää omannäköisesti ja juuri siten, miten itsestä tuntuu hyvältä. Vaikka muut ihmiset yrittäisivät kyseenalaistaa, pystytkö johonkin tai he pyrkisivät ohjailemaan sitä, mitä tunteita saat tuntea, loppujen lopuksi sinä itse olet ainoa, joka tietää millainen elämä juuri sinulle on hyvää ja merkityksellistä.

Elina Gustafsson kertoi elämäänsä liittyvistä merkittävistä kohdista.

Opiskelijat pääsivät myös hieman jututtamaan Elina Gustafssonia ja yhdessä huomattiin, että Elinan kokemukset toivat opiskelijoille luottamusta itseensä ja uskoa siihen, että omana itsenään pärjää maailmassa, kun on rohkeasti sitä mitä on. Tunteiden näyttäminen on suotavaa ja ihmisen vahvuuskin piilee siinä, että rehellisesti tuntee myös omat kehittämisen kohteet, jotka kaipaavat huomiota.

Nuorille on tärkeää välittää viestiä, että voimme yhdessä lisätä toinen toisellemme vertaistukea, toivoa ja rohkeutta. Haluan itse olla tässä auttamassa nuoria ja opiskelijoita.

elina gustafsson

Maailman onnellisin opiskelija jatkaa ensi luentokerralla matkaansa ihmisen persoonallisuutta ja temperamenttia käsittelevän aihepiirin pariin. Ensimmäinen luentomme oli jo menestys, joten mitä kaikkea vielä ehdimmekään syksyn aikana kokea! Luentosalissa sateli kiitoksia välittömästä ja ajatuksia herättävästä tunnelmasta. Vielä luentosalin ulkopuolellakin sama fiilistely jatkui. Kutkutus lisääntyy. Ollaan isojen juttujen äärellä. Ihmisyys ja itsetuntemus on innostavaa ja ehkä jännittävääkin. Mihin matka meidät vie?